Karácsonyi ételek

Az egyik legismertebb görög karácsonyi étel a christopsomo, Krisztus kenyere, amely egy édes, fűszeres nagy kerek kenyér többek között fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal fűszerezve. A christopsomo elkészítése nagy odafigyelést igényel, és gyakran díszítik keresztmintákkal. Komoly jelentősége van a görög családok életében, a jólétet, az egészséget, a reményt, a bőséget jelképezi.

A karácsonyi asztal másik alapétele a mézeskalács és dióval töltött baklava, amelyet gyakran narancsvirágvízzel ízesítenek, ezáltal finom citrusos aromát adva az édességnek. Az ünnepek során különleges helyet foglal el a melomakarona nevű mézes sütemény is, amely fahéjjal, szegfűszeggel és reszelt dióval készül.

A karácsonyi menü egyik legfontosabb eleme a pácolt, sült sertés vagy bárány, amelyet gyakran burgonyával és zöldségekkel tálalnak. A másik ilyen népszerű étel a Yiaprakia, ami darált sertéshús és rizzsel töltött káposztalevél. A görög családoknál hagyományos, hogy ezek az ételek hosszú, családi lakomák központi részévé válnak, amelyeket gyakran borral és ouzoval kísérnek.

A görög karácsony nemcsak a finom ételekről, hanem az összetartásról, a hagyományokról és a közös ünneplésről szól.

Görög karácsonyi mondák

Görögországban a karácsonyi időszakot a népi mondák és babonák is különlegessé teszik, amelyek mélyen gyökereznek az ország hagyományaiban.

Kalanda

Az egyik legfontosabb szokásuk. Énekesek járnak házról-házra, egészséget, szerencsét kívánnak a háziaknak, akik cserébe étel és bort kapnak, manapság inkább gyerekek járják a házakat főként édességért, vagy valamilyen élelmért cserébe és közben jókívánsággal köszöntik a lakókat.

A gonosz manók

A Föld mélyén gonosz kis koboldok, Kallikantzaroszok élnek, akik egész évben a Földet tartó fát, a Világ fáját fűrészelik, viszont a tűztől félnek. Azonban karácsonykor feljönnek a felszínre, hogy az embereket bosszantsák. Tűzzel kell távol tartani őket, manapság a családok mécsest, gyertyát gyújtanak, Vízkereszt napjáig.

Vízszentelés

A babona a szenteste esti vízszenteléshez kötődik. A görögök hisznek abban, hogy a pap által megáldott víz különleges erővel bír, és segít távol tartani a gonosz szellemeket, betegségeket és átkokat. Ezt a szentelt vizet gyakran a ház négy sarkába szórják, hogy védelmet nyújtson a család számára.

Egy másik elterjedt szokás, hogy a fiatal lányok karácsony reggelén a patakhoz mennek vízért, amiből az egész család iszik. Bizonyos vidékeken ételeket tesznek a patak partjára.

Hajó díszités

Hajós nemzet révén a hajókat is pompás fényekkel díszítik, a hajótulajdonosok hajóikat, városokban maketteket állítanak fel ebből a célból de a városi hajószobrokat is fényárba helyezik.

A görög karácsonyi mondák és babonák az ünnepi időszak varázslatos hangulatához hozzájárulnak, emlékeztetve arra, hogy a hagyományok és hiedelmek még ma is élénken élnek a görög kultúrában.