Ebben a sorozatban bemutatjuk, hogyan ünneplik a karácsonyt egyes országokban.

Hagyományok, Szokások és Élmények

A karácsony Németországban különösen fontos ünnep, amely mélyen gyökerezik az ország kulturális és vallási hagyományaiban. Mint sok más országban szokás, itt is az adventi időszak kezdetével – négy héttel karácsony előtt – az ország megtelik varázslatos fényekkel, illatokkal, és karácsonyi vásárokkal, amelyek a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Nézzük meg, hogyan ünneplik a németek ezt a különleges időszakot!

Advent és az Adventi koszorú

Németországban az adventi koszorú készítése és a hozzá tartozó gyertyák gyújtása különleges szerepet játszik a karácsonyi várakozásban, hasonlóan Magyarországhoz. Az adventi koszorú négy gyertyája jelzi az ünnep közeledtét: minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtanak meg, míg végül elérkezik a karácsony. Az adventi naptár is hagyományos német szokás, amelyben a gyerekek minden nap egy kis ablakot nyitnak ki december 1-től egészen 24-ig, és általában egy kis csokoládé, édesség vagy meglepetés rejlik mögötte.

Karácsonyi vásárok

Németország híres a gyönyörű és varázslatos hangulatú karácsonyi vásárairól. Jellemző, hogy kisebb városokban, falvakban csak egyetlenegy este van adventi/karácsonyi vásár. Nagyobb városokban az adventi időszakban szinte bármelyik este meg tudjuk látogatni. A legismertebbek közé tartozik a drezdai Striezelmarkt, a nürnbergi Christkindlesmarkt és a kölni Weihnachtsmarkt. Ezeken a vásárokon az emberek forralt bort (Glühwein) isznak, sült gesztenyét, mézeskalácsot és kolbászt esznek, miközben különböző kézműves ajándékokat vásárolnak szeretteiknek.

Karácsonyi vásár Drezdában

Karácsonyi ételek és italok

A német karácsony elmaradhatatlan része a kulináris élvezetek sora. A keresztény hagyomány szerint a nagyböjt december 24-ig tart, ezért szenteste könnyű ételt fogyasztanak, mint a krumplisaláta és hal, virsli. Karácsony első és második napján pedig libasült (Weihnachtsgans) krumpligombóccal kerül gyakran az asztalra.

Tipikus német karácsonyi vacsora: libasült krumpligomóccal és vöröskáposztával, a desszert a “karácsonyi” kalács

Az egyik legismertebb édesség a Stollen, ami egy gyümölcskenyér, kandírozott gyümölcsökkel és porcukorral. Természetesen itt is elmaradhatatlan a Lebkuchen, vagyis a mézeskalács. A karácsonyi italok közül kiemelkedik a forralt bor és a puncs, amelyeket a hideg téli estéken élvezettel kortyolgatnak.

Karácsonyfa díszítése és az ajándékozás

A karácsonyfa állítása Németországban szintén hagyomány, és sokan úgy tartják, hogy innen ered ez a szokás. A családok december 24-én állítják fel a fát, és gyakran igazi fenyőt választanak, amit gyertyákkal, díszekkel és csillogó girlandokkal díszítenek. Manapság egyre elterjedtebb, hogy már első advent vasárnapján feldíszítik a fát, előrébb hozva a karácsonyi hangulatot.

A fa alá az ajándékokat Christkind (szőke angyalka) vagy Weihnachtsmann hozza el a gyerekeknek.  Németországban a karácsonyi ajándékozás a szenteste, december 24-én zajlik. A családok összegyűlnek, közösen vacsoráznak, majd az ajándékok átadása következik. Ha egyszer ellátogatsz Németországba az ünnepek idején, biztos lehetsz benne, hogy felejthetetlen élményekkel térsz haza.