Karácsonyi sütirecept Olaszországból – Panettone

Az olasz családoknál hagyományosan karácsonyi sütemény a Panettone. Többféle legenda övezi a sütemény születését. 

Az egyik tipikus történet szerint a híres Sforza család udvarában az ünnepi vacsora desszertjét a főszakács odaégette, erre az inasa, Antonio, a megmaradt alapanyagokból egy édes tésztájú kenyeret készített. Akkora sikere lett a tésztának,  hogy ‘Viva, pane di Toni!’ felkiáltással ünnepelték. A recept azóta is fennmaradt és minden ünnep alkalmával megsütik az olasz családok.  A  név is innen ered, pane di Toni, ami később panettone-vé módosult.

Egy másik romantikus sztori szerint egy férfi beleszeretett a helyi pék lányába, mivel azonban nem tudott hozzá közel kerülni, úgy gondolta, hogy beáll a pékhez inasnak, így a lány közelében lehet. Az összes pénzét vajra és tojásra költötte és sütögette a maga fejlesztette kenyerét. Addig próbálkozott, míg létrehozta a felejthetetlen kenyerét és a pék hozzáadta a lányát.

A Panettone receptjének hozzávalóit itt találod, alább pedig a Mindmegette.hu videóját is megnézheted, amelyben elkészítésének menetét is láthatod.

  • A tésztához:
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 3 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg sütőmargarin
  • 15 dkg mazsola
  • 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs
A forma kikenéséhez:
  • 2 dkg sütőmargarin
A tetejére:
  • 6 dkg sütőmargarin
  • 1 csomag vaníliás cukor