Ezektől az illóolajoktól az egész otthonod karácsonyillatú lesz

Nincs túl sok idő  karácsonyig, mi már izgatottan számoljuk a napokat . Nyilvánvalóan nem vagyunk ezzel egyedül, hiszen az üzletek is kezdenek megtelni karácsonyi dekorációval. Hamarosan hallhatjuk a jól ismert karácsonyi dallamokat is felcsendülni vásárlás közben.

Biztosan Te is szereted gyertyákkal, különböző illatokkal erősíteni a karácsonyi hangulatot otthonodban. Segítség képpen összeállítottunk neked egy listát, amelyből megtudhatod, mely illóolajokkal érheted el azt, hogy ha valaki belép hozzád, rögtön a karácsony, a meghittség, a szeretet érzései töltsék el. 

Az illóolajok a tudattalanba hatolnak, pozitívan befolyásolják viselkedésünket, érzelmeinket, így állítva helyre lelki egyensúlyunkat. A növény a fotoszintézis és enzimek segítségével a körülötte lévő napfény, a föld, a víz és a levegő energiáit illékony olajjá szintetizálja. A létrejött illóolajat lepárlás útján nyerik ki a növényekből. Az illóolaj egy élő anyag, ami az emberek szervezetére hat, nemcsak a fizikai testre, hanem szellemi szinten is. A karácsony hangulatát erősítő illóolajok közül elsősorban a citrusféléket emelnénk ki, a narancs és a citrom illata fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve az otthon melegét, az odabújós esték érzetét keltik. 

 

A hűvös borsmenta megidézi a vörös-fehér csíkos cukorbotok ízvilágát és a fagyallal borított mezők hangulatát. 

A balzsamfenyő illóolajának illata, télies, fás aromájával a havas fenyőerdő képét vetíti elénk

A friss és virágos levendula illatát egész évben szeretjük, de ez a megnyugtató aroma a karácsonyt megelőző stresszes, rohanós időszaka után, még inkább élvezetes számunkra.

 

Hogyan lehet az egész házban tartósan kellemes illatot varázsolni?

 

 Az illóolajok az orrunkon keresztül jutnak el szervezetünkbe, így a levegőbe juttatásukat kell megoldanunk egyszerű megoldásokkal.  Nem érdemes túl sok csepp olajat használnunk, mert a túl intenzív illat inkább lehet zavaró, mint kellemes. Többféle megoldással is élhetünk, amikor az aromát a levegőbe szeretnénk juttatni. 

 

Száraz párologtatatás

Ezt a módszert általában gyermekszobában, vagy hálószobában javasolt használni, mert nem balesetveszélyes. Az illóolajat textil darabra csöppenjük, így közvetlenül az alvó gyermek vagy felnőtt közelében tudjuk elhelyezni. Kb. 10-20 csepp illóolajat cseppentünk az anyagra, mely lehet több aroma együttese, de négy-öt félénél többet ne kombináljunk. 

Párologtató edény

A karácsonyi időszakban, a fűtési szezon idején sok lakásban használnak párologtató edényt, mellyel a száraz levegőt kissé párásítják. Így könnyebb a lélegzetvétel. Ezekbe a szobai párologtatókba cseppentsünk az illóolajakból, napjában akár többször is.

Aromalámpa

Igazán intenzív illatorgiát eredményezhet az aromalámpa használata. Az általában elektromos készülékekben található víztartályt kell feltöltenünk, majd a folyadékba cseppenteni az illóolajokat. Az aromalámpában lévő víz melegítés hatására gőzzé alakul, mely így a becsepegtetett illatokkal együtt teszi kellemessé a helyiség levegőjét. Napjainkban már olyan készülékek is kaphatóak, melyek nemcsak világítanak, hanem Bluetooth segítségével akár telefonról irányíthatóak, és zenelejátszóként is funkcionálnak. A színes, fényváltós LED égős diffúzerek automatán kikapcsolnak, ha elfogy a víztartályban lévő víz, és nagyon intenzív illatfelhőt bocsátanak ki. Vigyázzunk a használt olaj mennyiségére, csak az utasítás szerinti mennyiséget használjuk.

Ha tetszett a cikkünk, kérjük oszd meg másokkal is. Köszönjük!