Merre található Nagykarácsony

Nagykarácsony egy kis község a Fejér megyében a Dunaújvárosi járásban. Miért is érdemes tudnunk, hogy merre található ez a település? Mert itt található Magyarország Mikulásának otthona. Nagykarácsonyban található a Mikulásház, mely 1994 óta várja a gyerekeket és felnőtteket, hogy az adventi időszakban bepillanthassanak a Télapó mindennapjaiba, bemehessenek a dolgozószobájába és még számtalan látnivaló érdekesség várja az érdeklődőket a 2425 Nagykarácsony, Petőfi Sándor utca 14. szám alatti pirosra festett Mikulás házában.

Kép forrása: Nagykarácsony község honlapja

A Mikulásház ötlete mondhatni a véletlen műve, hiszen 1994-ben a Magyar Posta által meghirdetett gyermek alkotópályázat egyik nyereménye volt, hogy egy nagykarácsonyi táborozás. Ekkor született meg az ötlet, hogy a magyar Mikulás otthona miért nem lehetne éppen Nagykarácsony, így 1995-ben meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt a ház. Azonnal 2.500 látogató volt kíváncsi az épületre és a benne élő Mikulás mindennapjaira, amely szám csak növekedett az évek során, mára 15.000 gyermek és felnőtt érkezik ide, mely a befogadóképesség határát súrolja, így az önkormányzat már a bővítésről gondolkodik. Egy sajnálatos esemény történt tavaly novemberben a Mikulásházban, amikor a Mikulás dolgozószobájában tűz ütött ki,  a megrongálódott helyiséget gyorsan kijavították, személyi sérülés nem volt, mert éppen zárva tartott a ház az eset során.

Természesen a gyerekek élvezik a leginkább a látogatást, hiszen a Mikulásnak személyesen mondhatják el kívánságaikat, vágyaikat, a családok számára szervezett érdekes programokon pedig senki nem unatkozik. A Mikulásház Facebook oldalát itt találjátok, első kézből értesülhettek a fontos információkról, tervezett programokról, ha csatlakoztok.

A község másik fontos karácsonyi helyszíne a Magyar Posta kirendeltsége. A Magyar Posta minden karácsonyi ünnep előtt – az ország minden részéből érkező – postai képeslapot különleges (alkalmi) postai bélyegző lenyomattal lát el az ideiglenesen működő postahivatali részlegben. Úgyhogy a kis gyerekek által írt képeslapok, Mikulásnak címzett levelek, mind ide érkeznek és innen indulnak tovább a kérések a címzett felé.  

A kép forrása: wikipedia.org