Fenyőfa választási 1X1

A családok általában évről évre ugyanazt a típusú fenyőfát vásárolják meg az árusoknál. Megfigyelhető tendencia, hogy a szülők szokásait követve, később a gyerekek is hasonló fát vesznek, hiszen ehhez kötődnek a szép emlékek, ezt a formát szokták meg fiatal éveik alatt. Hazánban többféle típusú fenyő közül választhatjuk ki az igazán nekünk valót. Természetesen sok esetben az ár is behatárolja a lehetőségeinket, bár sok család úgy van vele, hogy egyszer van karácsony egy évben, adjuk meg a módját és akár több tízezer forintot is kiadnak egy fenyőfára.

Nézzük milyen fenyőfákat találhatunk a piacon:

 

Feketefenyő

Hazánkban elterjedt, szabálytalan, robosztus megjelenésű fenyőfa. Egyenes, hengeres törzse már alacsonyan elágazik. Az igen erőteljes, merev levelek csúcsa hegyes, a szélük fogas. Bár nehezebben díszíthető, mint a kisebb tűlevelű fák, azonban könnyebb utána takarítani. Szélsőséges környezeti feltételek közt is elvegetál, és jól bírja a szobai klímát is. 

Lucfenyő

Az egyik legkedveltebb fenyő fajta a lucfenyő, melynek apró tűlevelei az embert az őrületbe kergetik, amikor lehullanak a padlószőnyegre, vagy a parketta hézagai közé. Általában igencsak formás fákat lehet vásárolni a kereskedőknél, dús, sok ággal rendelkezik, sekély, szétterülő formájú. Több különböző altípusa ismert. A közönséges lucfenyő a legolcsóbb fák között van a piacon.

Ezüstfenyő (szúrós luc)

Észak-Amerikából származó középtermetű örökzöld. Hazájában kék lucnak nevezik jellegzetes színe miatt. A legigénytelenebb fenyők közé tartozik; szinte bármilyen talajon megél. 

Kevésbé hullajtja a leveleit, mint a hagyományos luc, bár magasabb az ára is, mégis sokan kedvelik. Csodálatos színe és illata elkápráztatja a családot az ünnepek alatt. Könnyen díszíthető.

Normand fenyő

A kaukázusi jegenyefenyő Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta. Tömör, kúpos koronájú fa, hazánkban rengeteg helyre telepítették formás alakja miatt. Viszonylag tartós levágás után is, így karácsony után sem szóródik le tűleveleinek többsége. Tömör ágan nagyon szépen mutatnak a díszek. Általában a méteres példányokat hamar elkapkodják a kereskedésben, pedig 10.000 Ft alatt nem kapunk ilyen fenyőt.

Műfenyő

Rengetegen választják a műfenyőt karácsonykor és nem feltétlenül azért, mert olcsóbb és több éven keresztül tudják használni. Vannak akik a trendeket követve a különböző színű műfenyőket kedvelik, például a fehér vagy a rózsaszín fákat. Persze van akiket ez taszít, de ízlések és pofonok, ugye…

A műfenyőket nemcsak a divat miatt választják többen, hanem azért, mert praktikus, kisebb méretben is kapható, nem hullik, sőt előre díszített formában is megvásárolható. Idősek lakásában, idősotthonban, kórházakban jó választás lehet. A 3D technológiának köszönhetően sokszor észre sem vehető a különbség az igazi és a műfenyő között, talán csak a tökéletes formája árulja el a hamis darabot.

 

Kérjük oszd meg ismerőseiddel is cikkünket!