Mítoszok a karácsonyfa frissen tartásáról

 Vodka? Hajlakk? És még ki tudja hányféle ötletet hallottunk már az évek során arra vonatkozóan, hogyan tartsuk minél frissebben a fenyőfát, hogy karácsonyig ne hulljanak le a tűlevelei.

A családok többsége még jóval 24.-e előtt szerzi be az élő fenyőfát, amit azután a kertben, erkélyeken, vagy többemeletes házak lakói az ablak alá kötözve tárolnak Szenteste napjáig. Miután elérkezik a feldíszítés napja általában egy masszív talpba helyezik a fát. Ezután jönnek a házi praktikák, amivel minél tovább megpróbálkozunk frissen tartani a fát, nehogy a második nap már a tűlevelek nagy része a földön végezze. 

A fa mielőbbi vízbe helyezése

Nem szabad elfelejtenünk, hogy élő növényt hozunk haza, aminek mindenképpen vízre van szüksége. Az embereket megtéveszti, hogy a fenyőfát kivágva vásárolják meg, úgy gondolják, hogy már hiába is állítanák vízbe, a növény már nem él, azonban ez tévhit. A víz felszívódása növeli a fa élettartamát.

A kivágott fenyő átlagosan még 5 hétig él tovább. A vásárlás helyszínén úgy tudjuk ellenőrizni a fa frissességét, hogy végighúzzuk a kezünket az ágaink. Minél kevesebb tűlevél hullik le róla, annál frissebb a fenyő.

Arra nagyon oda kell figyelnünk, hogy miután megvásároltuk a fenyőt és otthon vízbe állítjuk, előtte mindenképpen ejtsünk a tövén egy friss vágást, mert a már hetekkel korábban levágott fa alja már begyógyult, bezáródtak a pórusai, így ott már nem képes felszívni a vizet. A fa aljának vizszintes levágása a legjobb megoldás, hiszen így nem fog dőlöngélni sem. Szentestét megelőzően lehetőség szerint tartsuk hűvös helyen a fenyőt, tegyük ki az erkélyre, garázsba, vagy panelházak esetében akár az ablak alá is rögzíthetjük.  

Miután a fát vízbe raktuk

A fenyőfa minél tovább friss marad, ha rendszeresen, naponta ellenőrizzük a vízet, melybe beleállítottuk. A főszabály szerint a fenyő törzsének átmérőjét alapul véve, 2,5 cm-enként 1 liter víz kell a fa életben tartására. Sokan esküsznek arra, hogy – mint egyes virágok esetében – a vízben feloldott aspirin csodákra képes, ez nem igazolt állítás a fenyőfák esetében. A tiszta, friss víz a legjobb a fának. Az első 24 órában ne lepődjünk meg, ha rengeteg vizet fog felszívni a fenyőnk, akár több napja, vagy hete is állhat a kereskedőnél kivágott állapotban, így van mit bepótolnia.

Ügyeljünk arra, hogy hőforrástól, napsütéstől távol legyen a fenyő, mert ez mind szárítja a növényt, ezáltal törékennyé válik és lehullik a tűlevél. Lehetőség szerint radiátor mellé, ablakba ne helyezzük a fát. A hagyományos karácsonyi izzókat éjszakára kapcsoljuk ki, mert ezek hőt termelnek, mely szintén szárítja a fát. 

A száraz fenyőfa tűzveszélyessége nagyon magas. Figyeljünk arra, hogy az égősoraink biztonságosak, nehogy egy elektromos szikra fellobbantsa a tüzet. Azt már ezerszer hallhattuk, hogy égő gyertyát, csillagszórót se tegyünk a fára, vagy a közelébe, mert hamar lángra gyulladhat a fenyő és vele együtt a körülötte lévő bútorok, függöny.

Biztonságos és szép karácsonyt kívánunk mindenkinek, csodásan zöldelő karácsonyfával.