Mikor szedjük le a karácsonyfát?

Karácsony ünnepe után a feldíszített fenyőfa még sokáig díszíti otthonunkat. Kétféle embertípus létezik, az egyik, aki már december 27-én leszedi a karácsonyfa díszeit, a másik pedig, aki egészen január végéig hagyja a fán a dekoráción. A hagyományok szerint a karácsonyfa leszedésének ideje január 6-a. Ezen a napon érkeztek meg a három királyok Betlehembe és ez jelzi a karácsonyi ünnepek végét.

 Vízkereszt napja, azaz január 6.-a, karácsonytól vízkereszt napjáig tartó 12 szent nap zárónapja. Ezen a napon indul a farsangi szezon. A hagyomány szerint nem szerencsés vízkereszt előtt leszedni a karácsonyfát. Ennek oka az, hogy a hiedelem szerint az örökzöldekben laknak a jó szellemek, akik áldást hoznak. Ha nem adjuk vissza őket a természetnek karácsony után, akkor kevés termés lesz abban az évben. 

Napjainkban a környezetvédelem előtérbe került, így érdemes újrahasznosítható fenyőt vásárolni, kölcsönözni, vagy olyan földes fenyőt venni, melyet a karácsony elmúltával kiültethetünk a kertbe. Ha kidobod a fenyőt arra figyelj, hogy a kijelölt gyűjtőhelyre tedd azt, mert nagy büntetésre számíthatsz, ha ezt elmulasztod. Évekkel ezelőtt a lehulló tűlevelekben gázoltunk, úgyhogy figyeljünk arra, hogyan visszük a gyűjtőhelyre a fát. Tegyük műanyag zsákba a fát, így nem szórjuk szerte szét a leveleket. A gyűjtőhelyre mindenképpen teljesen leszedett fát vigyünk, ne maradjon rajta gyertyamaradvány, szaloncukor papír, vagy fémdarabka.

Amúgy tudtad, hogy a karácsonyfa tetejére miért teszünk csillagot? A betlehemi bölcsek által követett a betlehemi csillagot.

0 hozzászólás

Join

Work With Me