Hozzávalók

  • 280 ml szobahőmérsékletű víz
  • 7 gramm száraz élesztő
  • 60 gramm kristálycukor
  • 50 ml olívaolaj
  • 1/2 kg liszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál só
  • 100 gramm dió (aprítva)
  • 100 gramm mazsola
  • 1 tojás (felvert)

Dekorációnak

  • Néhány gerezd dió
  • Szezámmag
  • Néhány mandula
  • A tészta egy része a díszítéshez

Elkészítés

  • Az élesztőt a meleg vízzel és a cukor felével elkeverjük, majd félretesszük, amíg felfut.
  • Egy nagy keverőtálban keverjük össze a sót, a fahéjat és az őrölt szegfűszeget a liszttel. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős keveréket és az olívaolajat. Addig keverjük, amíg puha tésztát nem kapunk, viaszpapírral és nedves törülközővel letakarjuk, majd 15 percre félretesszük kelni.
  • Enyhén lisztezett lapon gyúrjuk a tésztát néhány percig. Adjuk hozzá a mazsolát és a diót, és jól gyúrjuk homogén tésztává!
  • Fedjük le, és hagyjuk kelni legalább 1/2 órát. Vegyünk le a tésztából egy részt a díszítéshez, és tegyük félre.
  • Kézzel formáljunk szép puha golyót a tésztából, és formázzuk meg a kenyeret. Egy tepsit sütőpapírral béleljünk ki, tegyük rá a tésztát, takarjuk le nedves ruhával, és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a díszítéseket.
  • A félretett tésztát csíkokra tekerjük és keresztet formázunk belőle. Kenjük meg a kenyér tetejét egy felvert tojással, és tegyük rá a keresztet. Díszítsük dióval és szegfűszeggel vagy bármi mással, amit szeretünk. Ismét megkenjük a maradék tojással.
  • Forró sütőben 200 °C-on 25-30 percig sütjük, majd csökkentjük a hőt 170 °C-ra, és további 10 percig sütjük.