Vajon ünneplik Japánban a karácsonyt?

A karácsonyi hagyományok

A karácsony japánban nem trandicionális ünnep, azonban ebben az időszakban iskolai szünet van általában az országban. Az oka ennek alapvetően az, hogy a császár születésnapja december 23-án van, így az újévi iskolaszünetet már általában 23-ától kezdik meg a gyerekek. Bár jövőre már február 23-én lesz a császár szülinapja, hiszen 2019-ben lemondott Akihito császár és az új uralkodó, Naruhito szülinapja már februárra esik. Egyébként a vállalkozások még a december 25-ét is normál munkanapként kezelik.

Érdekes módon Japánban a karácsonyt Beethoven Örömódájával ünneplik. Ez a mű annyira híres, hogy egyszerűen csak „daiku” néven emlegetik, ami kilencest jelent, utalva Beethoven kilencedik szinfóniájára. Az ország egész területén kórusokban éneklik német nyelven, az oszakai kórusban egyébként 10.000 fő énekel, és úgy emlegetik a csoportot, mint a „Kilencszázak kórusa”. Egyébként a japánok úgy vélik, hogy először a német hadifoglyok énekelhették ezt a dalt karácsony idején, mely egyre népszerűbbé vált az idők folyamán.

 

Karácsonyi elfoglaltság

Másik népszerű elfoglaltság karácsonykor Japánban Disneyland meglátogatása. 1983-ban nyitotta meg kapuit Tokióban a japán Disneyland, ami karácsony idején az ünnep hangulatát átvéve pompázik karácsonyi díszekben. A szezon november második hetétől, egészen karácsony napjáig tart a parkban, ezután varázsütés szerűen, december 26-án már minden dísz eltűnik és az újév kerül előtérbe. Ebből is látható, hogy az országban az újév ünneplése nagyobb hagyományokkal rendelkezik, mint a karácsony, melyet nem vallási, inkább szórakoztató és romantikus eseményként élnek meg a japánok.

Ünnepi köszöntés

Japán nyelven a Boldog Karácsony így hangzik: „Meri Kurisumasu”. Japán írásjelekkel: Hiragana: め り ー く り す ま す; Katakana: メ リ ー ク リ ス マ ス.

A japán gyerekek karácsonykor partikat tartanak, ahol karácsonyi piskóta tortát szolgálnak fel, melyeken a Mikulás, fák és virágok kapnak helyet. 

Japánban a Mikulást サ ン タ さ ん 、 サ ン タ ク ロ ー ス santa-san (Mr Santa) néven ismerik

A karácsony ünnepe a Japánok körében inkább a barátokkal való együttlét ideje, mint a családé. Az újév sokkal tradicionálisabb ünnep számukra, akkor jön össze a szűk család. A japánok úgy vélik, hogy a szenteste a legromantikusabb este az évben, kvázi a Valentin-nap japán változata. A fiatal párok ilyenkor romantikus éttermi vacsorát szerveznek és az üzletek is törekednek ennek a hangulatnak a megteremtésére.  

Karácsonyi ételek Japánban

Becslések szerint karácsonykor mintegy 3,6 millió japán család a KFC gyorséteremből szerzi be a vacsoráját. Olyan hihetetlen nagy ilyenkor a kereslet a különleges fűszerezésű karácsonyi csirkemenüre, hogy már hat héttel korábban leadják a rendelésüket és még így is órákat kell sorban állni, mire az ételekhez juthatnak. De miért alakult ez a szokás ki? 

Több mint 40 évvel ezelőtt, az ország első KFC menedzsere, Takeshi Okawa kitalálta a karácsonykor eladható parti vödör ötletét, miután az 1970-ben megnyílt üzletben meghallotta néhány külföldi beszélgetését, akik arról értekeztek, milyen nehéz a karácsonyt ünnepelniük Japánban a tipikus ételeik nélkül. Az ötlet nyomán 1974-ben indult el a karácsonyi kampány, ami – mint látható – azóta is óriási sikert hoz a cégnek.  

A legtipikusabb karácsonyi sütemény Japánban a „kurisumasu keki”, ami szinte minden utcasarkon megtalálunk ebben az időszakban. Ez a desszert könnyű és szivacsos, tejszínhabos töltelékkel és cukormázzal, tökéletesen vágott mélyvörös eperrel kiegészítve készül. Ezt a szeretett és finom karácsonyi ínyencséget, amely születésnapokon is nagyon népszerű, a jólét szimbólumának is tekintik, mivel Japán a romokból támadt fel a második világháború után.

Ünnepi fények

Karácsonykor szó szerint az egész ország megőrül a fények miatt. A legfőbb megnyilvánulásuk az ünnep iránti öröm kifejezésére, hogy mindehol díszkivilágítást csinálnak. 

A bevásárlóközpontokban, az éttermekben és a nyilvános helyeken a leghihetetlenebb fények jelennek meg, amiket csak el tudunk képzelni, és amelyek minden járókelőnek igazán karácsonyi hangulatot varázsolnak.

Emellett közepétől november amíg Szent Valentin napi vannak szezonális világítások az ország egész területén. A kis méretű díszítésektől kezdve, a látványos audiovizuális vetítésekig.

A leghíresebb és legnépszerűbb tereptárgyak saját, egyedülálló ünnepi világítással rendelkeznek, amelyek kivételesen gyönyörűek, például a fővárosi tokiói állomás, az osakai Kaiyukan akvárium vagy a Nagashima közelében található onsen, Nabana no Sato.

Karácsonyi vásárlás Japánban

A karácsony nincs meg vásárlás nélkül. Ebben a legünnepeltebb időszakban megtalálhatja a hagyományos fenyőfákat,  dísztárgyakat és sok más terméket a legtöbb nagy bevásárlóközpontban és áruházban , különösen a nagyvárosokban.

Az ajándékcsere karácsonykor már hagyománnyá vált a párok között, de ezen túl nem lépnek. Japánnak megvan a maga csere-ajándék napja decemberben, egyfajta japán Titkos Mikulás, Oseibo munkakulturális hagyománya (év vége). Ezenkívül az újévi ajándékok hatalmas üzletet jelentenek Japánban.

Megjegyzés : Mivel a karácsony nem japán hagyomány, Japánban minden üzlet nyitva van a megszokott időszakban ebben az időszakban, de az újév Japán egyik legnagyobb ünnepe , és egyben a legtöbb turistát vonzza. Számos üzlet, étterem és szórakoztató látványosság zárva tart december 29. és január 4. között.

Tetszett a cikkünk? Kérjük oszd meg másokkal is.