A műfenyő rövid, de annál érdekesebb története

Azt gondolhatnánk, hogy az ipari forradalom vagy a természetvédelem gondolatainak előretörése hozta magával a műfenyő ötletét, nagyon tévedünk. A XIX. századi Németországból indult útjára a fenyőmentes karácsonyfa ötlete. Mégpedig azért, mert az 1800-as évekre Németország fái szenvedni kezdtek, mivel a fenyőfák tömeges megsemmisítése jó úton haladt. Népszerű volt karácsonykor levágni egy nagy fenyő tetejét, és a fa maradékát hagyták meghalni. Emiatt a tömeges fapusztulás miatt készítették az első libatoll műfát az 1880-as években Németországban. A zöldre festett libatollakat fadarabra erősítették. A tollfák híre nemsokára az Újvilágban is eljutott, így Amerikában is hamar népszerűvé váltak ezek a karácsonyfa helyettesítők. A libatollakat itt már drótvázra erősítették, az egyes ágakat egy központi drótra kötözve. Szinte minden otthonban megtalálható volt karácsonykor egy ilyen műfenyő, sőt még az áruházakat is hasonlóakkal díszítették. A kis pár centis fától, egészen a két és fél méter magas méretűig készítettek tollfenyőket. A képen egy a XIX. századihoz hasonló replika tollfenyő látható. (wikipedia.org)

A műfenyő jobb, mint az igazi?

Ezek a kezdetleges műfenyők nagyon népszerűek voltak a háziasszonyok körében, hiszen nem kellett a tűleveleket takarítani karácsony végén és mindig újra felhasználhatóak voltak évente a tollfenyők.

1930-ban készült el az első mesterséges műfenyő, melyet a brit székhelyű Addis Housewares Company hozott létre. Ez a fa már nem tollakból, hanem ecsetsörtékből készült. A vállalat a fenyők elkészítéséhez ugyanazt a gépet használta, mint amelyekkel a wc keféket formázták meg. A zöldre festett, állati szőr sörtéiből formált „kefefák” egy ideig nagyon népszerűek voltak. Rengeteget importáltak Nagy-Britanniából, a vásárlók szerették, mert sokkal több díszítést bírt el ez a fajta karácsonyfa, mint a tollfák, és nem volt annyira tűzveszélyes sem. 

 

A mesterséges fenyők további fejlődési lépcsőfokának az 1958-ban Chicagóban gyártott aluminium alapanyagú fenyőfát mondhatjuk. Ezt a fajta fenyőfát 1970-ig gyártották, egy idő után már Wisconsin állam is beszállt az előállításába. Népszerűségük akkor kezdett rohamosan csökkenni, amikor 1965-ben először sugározták Amerikában a „Charlie Brown karácsonya” című műsort, melyben negatív színben tüntették fel az aluminium fenyőket. Innentől számíthatjuk a műanyagból, PVC-ből készített fák fénykorát, napjainkban már olyan mesterséges fenyőket is lehet vásárolni, melyek ágaiban optikai szálat futtatnak végig, így nem szükséges külön égősorokat a fára akasztani, hiszen önmagában is világít a fenyő. De már olyan találmányok is helyettesítik az igazi karácsonyfát, mint például a holografikus képmegjelenítés, mely valóban teljesen környezetbarát és nem szükséges kivágni hozzá egyetlen fenyőfát sem.

Reméljük tetszett a cikkünk, kérjük oszd meg másokkal is.