Hozzávalók
- 280 ml szobahőmérsékletű víz
- 7 gramm száraz élesztő
- 60 gramm kristálycukor
- 50 ml olívaolaj
- 1/2 kg liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál só
- 100 gramm dió (aprítva)
- 100 gramm mazsola
- 1 tojás (felvert)
Dekorációnak
- Néhány gerezd dió
- Szezámmag
- Néhány mandula
- A tészta egy része a díszítéshez
Elkészítés
- Az élesztőt a meleg vízzel és a cukor felével elkeverjük, majd félretesszük, amíg felfut.
- Egy nagy keverőtálban keverjük össze a sót, a fahéjat és az őrölt szegfűszeget a liszttel. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős keveréket és az olívaolajat. Addig keverjük, amíg puha tésztát nem kapunk, viaszpapírral és nedves törülközővel letakarjuk, majd 15 percre félretesszük kelni.
- Enyhén lisztezett lapon gyúrjuk a tésztát néhány percig. Adjuk hozzá a mazsolát és a diót, és jól gyúrjuk homogén tésztává!
- Fedjük le, és hagyjuk kelni legalább 1/2 órát. Vegyünk le a tésztából egy részt a díszítéshez, és tegyük félre.
- Kézzel formáljunk szép puha golyót a tésztából, és formázzuk meg a kenyeret. Egy tepsit sütőpapírral béleljünk ki, tegyük rá a tésztát, takarjuk le nedves ruhával, és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a díszítéseket.
- A félretett tésztát csíkokra tekerjük és keresztet formázunk belőle. Kenjük meg a kenyér tetejét egy felvert tojással, és tegyük rá a keresztet. Díszítsük dióval és szegfűszeggel vagy bármi mással, amit szeretünk. Ismét megkenjük a maradék tojással.
- Forró sütőben 200 °C-on 25-30 percig sütjük, majd csökkentjük a hőt 170 °C-ra, és további 10 percig sütjük.